Новини и Събития

31 януари – Освобождението на Балчик от османско владичество

Днес се навършват 146 години от мразовития януарски ден на 1878 г., когато балчиклии посрещат с неописуема радост своите освободители – кубанските казаци от Казашката дивизия на генерал-майор Николай Янов….

Работилничка за сурвакници

Автентични сурвакници, украсени в духа на българската традиция, изработиха децата в творческата работилница на Исторически музей- Балчик. За поредна година се опитахме да провокираме интереса им към обичая „Сурваки“ и…


Начало на музейната дейност

На 20 октомври 1961 г., по инициатива на Градското народно читалище „Паисий Хилендарски“, в сградата на читалището, се учредява историко-археологическа музейна сбирка. Основоположник на първата експозиция на Исторически музей – Балчик е Клара Петкова.

Експозицията е разположена в сграда, построена през 1907 г. по проект на австрийски архитект за общинско и околийско управление. През 1928 г. е извършена реконструкция на фасадата по проект на румънския архитект Хенриета Делавранча-Жибури. От 1959 до 1965 г. сградата е използвана за читалище и градска библиотека. Трансформирането на музейната сбирка в държавен музей се извършва на 2 април 1969 г.

Тук е поставено началото от
родолюбиви българи

Обекти

Исторически музей

Художествена галерия

Художествена галерия, Исторически музей гр. Балчик

Етнографска къща

Етнографска къща, към Исторически музей гр. Балчик

Взаимно училище

Взаимното училище

Текето „Ак Язълъ баба – Св. Атанасий“

ТЕКЕТО „АК ЯЗЪЛЪ БАБА”, с. Оброчище, Исторически музей Балчик

Мобилни изложби

Мраморен лутерион и жертвеник в наоса на храма.

Видео