Начало » Новини » Риболовът – поминък на Балчик. Музеят като образователна среда.

Риболовът – поминък на Балчик. Музеят като образователна среда.

„Пази десния борд!“– така започна нашето морско приключение. Риболовът като поминък на балчиклии, беше темата на събитието свързано с музейния проект „Музеят като образователна среда“. Благодарение на Радостина Енчева – директор на ИМ – Балчик, децата от лятната академия се качиха на корабче, за да усетят адреналина на морските вълни. Едночасовата разходка с корабче, посещението в етнографската къща към музея и откритият урок при истински рибар с лодка, обединихме под знаменателя на рибарството като поминък в Балчик.

От първа ръка децата научиха, че риболовът е пасажен и местен. От пасажния се ловят най-много скумрия, паламуд, карагьоз, хариб, хамсия, сафрид, лефер, кефал, а от местния – барбун, калкан, писия и кая. Рибарят Георги ни показа нагледно как се разпъват мрежите, как се подготвя въдицата за риболов, кога е подходящо морето, за да се влезе навътре. Капитанът на корабчето – Росен Димов, който ни разходи с „Ивалена“ и ни разказа за риболова по Северното Черноморие, е председател на рибарско сдружение Балчик и член на управителния съвет на МИРГ Шабла-Каварна-Балчик. От него децата научиха много за видовете риба в нашия регион и съвременните начини за риболов. „Ама как така виждаме на екрана, че под нас има пасаж риби, че и дори на каква дълбочина се намира?“, „А какво е трал?“, „Как са забити тези колове на таляна?“ – валяха въпросите към капитан Росен Димов.

Научиха и защо са изчезнали калканът и скумрията по нашето море, а в етнографската къща не повярваха на ушите си, че е имало времена, когато на въдица са се улавяли рекордните 4 тона калкан за един ден. В нея видяха рибарски мрежи и игли за тяхното оплитане и разбраха как само за 20 години, в които е бил разрешен в миналото уловът на делфини, популацията им е намаляла застрашително.

Разбира се, на море като на море. Децата получиха вкусен обяд и се разхладиха в морето. Петдесет малки и големи малчугани останаха доволни и щастливи!

Изнесените уроци на музейните специалисти ще продължат, в определени дни, през целия август месец.