Начало » Новини » “В славните хайдушки времена” и „Грънчарството като позабравен занаят“

„В славните хайдушки времена“ и „Грънчарството като позабравен занаят“

„В славните хайдушки времена“ и „Грънчарството като позабравен занаят“ бяха двата модула от днес за Лятна академия – Балчик.

Сред възрожденска обстановка във Взаимното училище, което е част от обектите на Исторически музей – Балчик, децата се върнаха назад във времето, когато е имало строги закони и сурови наказания. „Разхождайки се“ из епохата на Българското Възраждане и борбите за църковна независимост, се докоснаха до кремъчни пушки, ятаган и сабя, научиха символиката на цветовете на бойното знаме и униформата на хайдутите. С кама и револвер върху Евангелието децата повториха самоотвержените думи на хайдутите. Хайдушката клетва винаги оставя огромен отпечатък в детското съзнание, съпреживявайки стремежът към свобода и национално обединение. Хайдутите са онези персонажи от българската история, които привличат внимание със своята дързост, непокорство, смелост и най-вече с това, че се опълчват срещу поробителите. Един народ винаги има нужда от герои, на които да се възхищава. С това чувство си тръгнаха от Взаимното училище децата, участвали във възстановката на хайдушка клетва.

Денят продължи в Етнографската къща, където малчуганите научиха, че в българските народни представи работата на грънчаря е свещена. Според народните вярвания овладяването на този занаят представлява тайнство, което ревниво се пази в рода и се предава от баща на син. Най-старите керамични изделия, намерени по нашите земи, са от 7000 г. пр.н.е. Къде се добива глина и как тя навлиза в българското домакинство, децата научиха от открития урок на уредник от музея. Те успяха да си изработят свои чинийки и чашки, както и по един амулет за здраве и късмет.