Начало » Новини » “В славните хайдушки времена”. Музеят като образователна среда.

„В славните хайдушки времена“. Музеят като образователна среда.

„В славните хайдушки времена“ е поредният изнесен урок на музейните специалисти от Исторически музей – Балчик, във връзка с проекта „Музеят като образователна среда“. Върнахме се назад във времена, в които е имало строги закони и сурови наказания. Децата от лятната академия участваха във възстановката на хайдушка клетва и получиха своя „Дипломъ“ за успешното ѝ полагане.

В двора на Възрожденското училище в Балчик и църквата „Св. Николай Чудотворец“ те бяха посрещнати от нашия директор Радостина Енчева, в ролята на Райна Княгиня, а Венцислав Чаков – уредник от музея ги разходи из епохата на Българското Възраждане и борбите за църковна независимост. От него научиха и за оръжието като символ на свободата в онези времена.

С кама и револвер върху Евангелието децата повториха самоотвержените думи на хайдутите и получиха благословията на протоерей Тодор Тодоров. Войводата, който ги закле днес беше подполковник Иван Илиев от Министерството на отбраната – баща на трима от нашите участници в академията, на който благодарим от сърце, че се включи във възстановката. Покръстването на децата в родолюбие беше оповестено с камбанен звън, от който по чувствителните от тях настръхнаха.

От кремъчните пушки, ятагана и сабята ги пренесохме през епохите до съвременните въздушни и бойни оръжия на Стрелбище “АДМИРАЛ“. Там видяха карабини, снайпери, автомати – практически всички видове оръжия. Инструкторът Ники, който подготвя и деца, състезаващи се в различни дисциплини стрелба им показа и разказа, а най-интересната част се оказа skeet демонстрацията с дистанционното изстрелване на панички от малката и голяма кула на стрелбище „Адмирал“, на чийто екип благодарим!

Децата стреляха с Air Soft пистолет по консервени кутии, а после отново се телепортираха назад във времето с прашки самоделки, които сами си направиха за спомен.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100013038077359