Начало » Новини » “Да оцелееш в дивата природа”

„Да оцелееш в дивата природа“

Тихичко, че всички спят!

Героите са уморени! Да, ама не!

Емоцията и адреналина ги държаха будни до ранни зори.

Малко повече от 40 малчугана от Лятна академия прекараха нощта под звездите или по-точно в палатков лагер в парк-барбекю в Гурково.

„ДА ОЦЕЛЕЕШ В ДИВАТА ПРИРОДА“ беше последното издание за това лято на академията с Исторически музей Балчик. На база на подписано споразумение между музея и Национален военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, специално обучени военни от „Професионален сержантски колеж“ към НВУ, проведоха обучение на децата как да оцеляват в природата.

Слънчев дестилатор, саморъчно направен троен дестилатор с филтър за вода от дивата природа, самоделен втечнител на конденза от растения за оцеляване без вода, камуфлажно маскиране, палене на огън без кибрит и запалка, комплект за оцеляване и още много хитринки ни показаха старшините Борис Георгиев, Цветан Цанев и Светломир Кахърков под ръководството на директора на сержантския колеж – офицерски кандидат Крум Вачков. Те сътвориха НЕВЕРОЯТНО преживяване за малчуганите от нашата лятна академия и ние им БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!

Помогнаха ни и с лагерния огън, който заради пожароопасността беше тройно подсигурен и кратък – колкото да си изпечем шишовете с маршмелоу, да развеем байрака, да тропнем хоро и да изслушаме концерта на Ицо от племето на траките, който ни посвири на акордеон.

Танцувахме и играхме до среднощ, а после заспиването се оказа мисия невъзможна, защото за повечето от нашите малчугани това беше първа нощ в палатка. Някои палатки шеговито кръстихме „Риц“ и „Шератон“, заради удобствата, които приключенците си направиха, но въпреки тях сън не ги улови! Смилихме се над тях и отменихме замислената физзарядка в ранни зори, а вместо нея раздадохме закуска.