Еньовден в Етнографска къща – Балчик

Начало » Еньовден в Етнографска къща – Балчик

Според поверията на този ден звездите слизат от небето и „баят“ на билките. Казва се, че сутрин Слънцето „трепти и играе“ и който го види, ще бъде здрав цяла година. Водата оживява, а всяка трева, набрана преди изгрева на Еньовден, притежава особена мистична и лековита сила. Еньовден е един от най-важните летни празници в народния ни календар.

“Приказния свят на нашите предци“ е посланието ни към всички вас – да не забравяме корените си, да помним аромата на бабините домашни мекици и магията на българските поверия, легенди и обичаи, за да успеем да ги предадем на децата ни – нашето по-красиво и добро продължение в този забързан свят.

Където и да ни е запилял живота или просто погълнати от ежедневието, истината е, че във всеки един от нас живее България… Носим я във вените си, в спомените и душите си, носим я навсякъде със себе си. Старите българи помнят приказките на своите предци и ги предават на идните поколения. Това е и мисията на Исторически музей – Балчик. Красотата на Еньовден се крие в българския дух, който се е запазил през дългите векове на развитие и повратности в историята. Необезпокоявани нито от времето, нито от действителността, традициите запазват своята мистична красота и навярно завинаги ще живеят по прекрасните земи на нашата България.

От сърце благодарим на ДГ „Знаме на мира“ № 2, гр. Балчик с директор Иванка Бързакова, Детска танцова школа „Балик“, гр. Балчик с ръководител Галина Гавраилова и хор „Добруджанки“ с диригент Магдалена Христова и на водещата Сами Енчева.