Начало » Новини » Изложба “Един век визуална история Старият Балчик 1850-1950”

Изложба „Един век визуална история Старият Балчик 1850-1950“

С поредица от събития ще бъде отбелязан деня на освобождението на Балчик от румънска окупация – 21-ви септември. Утре от 10 часа след вдигането на знамената, поднасянето на венците и словото на кмета на Община Балчик – г-н Николай Ангелов, ще бъде открита нова изложба на площада. Тя е на Исторически музей – Балчик „Един век визуална история СТАРИЯТ БАЛЧИК 1850 – 1950“ и е създадена специално за този ден. Използвани са снимки от фондовете на Исторически музей – Балчик, Военноморски музей – Варна, Регионален исторически музей – Добрич, Колекция „Гибсън“ и частни колекции и архиви.

Изложбата се състои от 20 бр. табла, които описват чрез снимки и текст историята на Белия град от 1850 до 1950 г. Обхваща първите илюстрации на града по време на Кримската война, които са направени от чуждестранни журналисти, гравюри от Руско – турската освободителна война. Изложбата съдържа снимки на една от най-емблематичните сгради в Балчик – „Купата“, построена още през 1871 г. Обхваща снимки от края на XIX и началото на XX в., чрез които показва икономическия разцвет на града, както и една от ключовите сгради – Мелницата. Включен е и периода на румънска окупация чрез снимки и румънски картички на Балчик и Двореца.

Важна част от изложбата заемат снимките от Първата световна война, когато Балчик е освободен чрез морски десант – първи в нашата история. Но най-много място е отредено на снимките от освобождението от румънска окупация на 21-ви септември 1940 г. В изложбата са включени моменти от посещението на цар Борис III в Балчик на 1 ноември 1942 г. Тя завършва с отбрани моменти от Втората световна война и мястото на Белия град в нея.