Начало » Новини » Научна конференция

Научна конференция

УЧАСТИЕ НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – БАЛЧИК В НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ.

„МУЗЕИТЕ И КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО. 120 ГОДИНИ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ШУМЕН“

ТЕМА: „ВИРТУАЛНАТА РЕАЛНОСТ – ИНОВАТИВЕН НАЧИН ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ХРАМЪТ НА ПОНТИЙСКАТА МАЙКА НА БОГОВЕТЕ – КИБЕЛА ОТ ДИОНИСОПОЛИС“

Как ще изглеждат музеите в бъдещето?

Това е въпросът, който си задава екипът на Исторически музей – Балчик, реализирайки различни по вид дейности. Развитието на технологиите в последните години поставя все по-големи изисквания към съвременните музеи. Традиционното разбиране за „музей“ вече не е актуално и от него днес се очакват точни реакции и бързо приспособяване към новите условия. Музеите от цял свят търсят все повече възможности и начини да бъдат интересни и оригинални, да бъдат активен участник в образователния процес, да инвестират в технологична дейност, да търсят пътища за привличане на повече публика. Музеят, чиято функция не се изчерпва само като място за съхранение на артефакти от миналото, се възприема като център за иновации и най-добри експозиционни решения. Усилията на екипа на Исторически музей – Балчик са насочени към създаване, адаптиране и разпространение на дигитално културно съдържание и дигитални образователни ресурси в подкрепа на различни възможности, които музеят предлага за работа с публика.

Тази интерактивна симулация дава възможност на посетителите да видят как е изглеждал храма на Кибела и какви ритуали са се извършвали вътре. Освен с научна част, симулацията разполага и с игри за по-малките туристи, които отново са обвързани с интересни факти от историята на Балчик и Храма на Кибела.

В най-скоро време екипът на ИМ-Балчик ще предложи ден на отворените врати, в който малки и големи жители на гр. Балчик ще могат да се насладят на интерактивната симулация в музея.

Виртуалната реалност е реализирана по проект към Министерството на културата.