Начало » Новини » ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГА

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГА

19 ЮНИ ОТ 17 ЧАСА В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – БАЛЧИК

„АНТИЧНИТЕ НАДПИСИ НА ДИОНИСОПОЛ“ е научно издание, което промени и обогати историята за античния град Дионисопол (дн. Балчик). Книгата е с автор Николай Шаранков – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, научни рецензенти проф. дфн Мирена Славова и доц. д-р Пепа Лунгарова, научен редактор проф. дин Диляна Ботева-Боянова, университетско издателство „Св. Климент Охридски“, със съдействието на Исторически музей-Балчик.

Досега се приемаше, че Дионисопол е милетска колония, но в единствения достигнал до нас декрет от класическата епоха виждаме дорийска или атическа фонетична особеност, а в един ранноелинистически официален надпис е употребена дорийска форма – нещо неочаквано за една милетска колония, която би трябвало да си служи с йонийския диалект.

Разгледано е и отношението между двете имена на града Круни и Дионисопол, като са ревизирани досегашните схващания по въпроса.

Всъщност тезата на проф. Димитър Бояджиев за огромната значимост на Дионисопол се потвърждава.

За подробности и повече интересни факти от научното изследване заповядайте на среща с автора. Гарантираме Ви, че ще бъде интересно!

ВХОД СВОБОДЕН