Начало » Новини » “Приказки от старата ракла на баба” – ляъна академия Балчик

„Приказки от старата ракла на баба“ – ляъна академия Балчик

Все повече се усеща нуждата от революционния дух на някогашните герои по българските земи. Все по-настойчиво животът ни показва, че трябва да учим децата си на свобода, независимост и почитане на корените си.

Под шарената сянка на дърветата във Взаимното училище малчуганите се впуснаха из света на нашите хайдути, революционери и тяхната дързост довела до освобождението на България. Камбанен звън оповести вричането на младите хайдути в полза на Родината. Зареждаме атмосферата с патриотичен дух, така необходим на всички нас, за да се стремим към по-доброто бъдеще, в което гордо да заявяваме, че сме българи.

От Взаимното училище ги „пренесохме“ в „Приказки от старата ракла на баба“ в Етнографската къща. Битът на един народ е неделим от неговата психология и от неговите характерни особености. Защото всеки народ е очертан (отразен) в своя бит.

Върнахме децата около 100 години назад, за да им разкажем как са живели техните пра родители и какви уреди са използвали в своя бит. Играта „Търсачи на съкровища от раклата на баба“ беше свързана с много бурни емоции. Всъщност малчуганите изненадаха и нас, защото някои уреди ги откриха много бързо в експозицията на Етнографската къща. Бъклица, хурка, керпеден, ибрик, крина и още много, много предмети бяха разположени на витрините и чакаха своите откриватели.

Лято е! Не може без вода! Затова и една от игрите беше свързана с носенето на вода в менчета и пълнене на съд от разстояние с водна детска помпа. Учихме и играхме! Вярно си тръгнаха мокри, но за сметка на това щастливи.