Начало » Новини » ПРОТЕСТ – ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА

ПРОТЕСТ – ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА

Днес отбелязваме Денят на народните будители – празник, с който изразяваме благодарност и уважение към хората на духа, на перото, на книгата, към просветителите и борците за национално освобождение.

Днес отново сме изправени пред предизвикателствата на нашето съвремие и отново е дошло времето, в което трябва да се уповаваме на силата на традициите, за да възродим националните ни идеали. Във времена като сегашните спасението на културата се крие в хората, които стопанисват българските културни институции. Онези, които вдъхновяват и възпитават в младите любовта към род и Родина. Основен наш приоритет е, не само да съхраняваме и опазваме културните богатства на България, но и да запалим в децата будителския дух, за да израстнат те едни достойни българи.

Днес отправяме апел към управляващите и ги призоваваме на едно по-достойно отношение към научните работници и дейците на културата, работещи в музеи, галерии, читалища, библиотеки, театри, музикално-сценичните изкуства, Българското национално радио, Държавна агенция „Архиви“, Българската национална филмотека.

Нека отдадем почитта си към будителите от миналото, но и да не забравяме живите в настоящето.

Ако всички хора, работещи в културните институции на България замлъкнат, може би тогава ще бъдат чути. Мълчанието е по-силно от вик.

Не забравяйте, че България успява да оцелее и отново да се появи със собственото си име на политическата карта на Европа, благодарение на съхранените духовни и културни традиции и национално самосъзнание.

Честит ден на народните будители!

Сърдечно благодарим за подкрепата на г-н Стефан Цанев и г-н Красимир Ранков!