Начало » Новини » ТЕКЕТО „АК ЯЗЪЛЪ БАБА” СЕЛО ОБРОЧИЩЕ

ТЕКЕТО „АК ЯЗЪЛЪ БАБА” СЕЛО ОБРОЧИЩЕ

автор: Поликсения Петрова

     „При село Теке попаднах на един дервишки манастир с такива размери, че не съществува, без съмнение, по-голям на европейска земя, с изключение на Цариград” – пише австроунгарският археолог и етнограф Феликс Каниц.

        Текето в село Оброчище – част от културните ценности на Община Балчик, е забележителен архитектурен паметник със силен религиозен смисъл, почитан едновременно от християни и мюсюлмани. Наричано още „Манастира“, текето е магично място със силна енергия. Съществуват предположения, че то е изградено върху по-старо езическо светилище. Най-енергийното място в Добруджа, разположено сред зеленина, навява тишина и почитание, и усещане за безтегловност.

      Легендите за текето са много и различни, според това кой ги разказва.

Мюсюлманите вярват, че през 16 век на това място се заселва Ак Язълъ баба, духовен приемник на Отоман баба /водач на мюсюлмански орден/, бягащ далеч от центъра на Османската империя, тъй като бива подложен на преследвания. След смъртта му неговите привърженици построяват теке.

      Според християните на това място живеел Атанас – млад овчар, който се влюбил в турска мома. Когато роднините на девойката узнали, подгонили младите да ги накажат и влюбените се самоубили, за да не попаднат в ръцете на преследвачите си. Християните вярват също, че някога тук е имало манастир, превърнат от мюсюлманите в дервишка обител, а Св. Атанасий бил убит от турците заради своята вяра. Каквато и да е истината факт е, че мястото се почита от мюсюлмани и християни, и то в идеално разбирателство.

      От десет години, съществува хипотеза, че тук кръстоносците от Втория кръстоносен поход погребват младият полски крал – Владислав Ягело, след битката при Варна на 10 ноември 1444 г.

     Текето е изградено в продължение на няколко десетилетия и съвпада с управлението на султан Сюлейман I (1520 – 1566 г.). Представя ни уникална османска култова архитектура от 16 век. Седем е числото на Бога, защото е свързано със сътворението и е свещено според всички религиозни вярвания. Седмицата е и символът на текето. Всички сгради, дори коминът на магерницата, са във формата на идеален седмоъгълник. Състои се от две еднакви като план сгради – тюрбе (мавзолей) и имарет (магерница). Тюрбето е изцяло запазено с височина 12 метра, което го прави най-високото светилище на Балканския полуостров. Изградено е от дялани правоъгълни блокове, които са споени с олово. Това я прави по – устойчива на земетресения. Таванът е куполообразен, изписан със стилизирани растителни и геометрични орнаменти. От него се спускат 5 тънки вериги, на които са висели кандила. Ориентиран на изток – запад, с дължина 4,45 м и широчина 2,10 м., в средата на текето е гробът на мюсюлманския светия Ак Язълъ баба, обграден от дарове на поклонниците, с олтар и място за палене на свещи.

      С вход от юг, имаретът е със значително по-големи размери. В миналото основното му помещение е завършвало със сложна седемскатна дървена конструкция, обшита с оловна ламарина, която е унищожена по време на руско-турските войни. В средата на имарета е имало шадраван, а в северния му край се е издигало открито огнище, което завършвало с висок седемстенен каменен комин, напомнящ минаре. Над огнището на синджир бил окачван котел, в който се готвело.

      Вярващите, които посещават мистичното място са от различни религии, независимо от това, на Текето те извършват едни и същи ритуали – молят се на гроба на светеца, мият се с вода, връзват парцалчета по клоните на околните дървета за здраве, палят свещи, оставят богати оброчни дарове. Всички тези обреди са с една цел – да измолят закрила. Вярва се, че чудото на каменната гробница е в отвора в западния й край. Поклонниците слагат в него ръка, защото се смята, че така получават от енергията на светеца.

      От втората половина на ХІХ век текето се превръща в двуобредно светилище. Поклонници на двете религии организират тук общ традиционен събор на 1 и 2 май. По инициатива на директора на Исторически музей – Балчик – Радостина Енчева, под патронажа на кмета на Община Балчик Николай Ангелов, от 2008 г. до 2016 г. се провежда фолклорен събор „Св. Атанасий“, който се превръща в голям регионален празник, предоставящ възможност за изява на професионалисти и самодейци.

      Хилядолетна история, удивителна архитектура, мистика и спокойствие, надежда за изцеление, това е място, на което няма религиозни граници. Преди десетилетия българската пророчица Ванга го сравнява с Кръстова гора, а днес текето в село Оброчище е един от най-посещаваните туристически обекти в Северното ни Черноморие.