Начало » Новини » Финал Лятна академия 2022

Финал Лятна академия 2022

Закрихме Лятната академия, която беше в партньорство с читалище „Свобода-1897“ с. Гурково, във връзка с музейния проект „Музеят като образователна среда“. В пет поредни издания, повече от 50 деца се качиха на корабче, за да опознаят риболовът като поминък на гр. Балчик. Станаха участници във възстановка на хайдушка клетва. Влязоха в обувките на истинските археолози и дириха Балчишки съкровища на Късноантичната крепост в Белия град. Пътуваха назад във времето към безгрижните детски игри от нашето време, когато играехме на жмичка, готвехме супа от кал, а парите растяха по дърветата. А черешката на тортата беше нощта под звездите, която нарекохме „Оцеляване в дивата природа“, където децата получиха интересен урок от офицерите и сержантите от Национален военен университет „Васил Левски“ гр. Велико Търново.

Най-сърдечно благодарим на всички замесени, за да се случи едно хубаво лято за децата от Балчик. От сърце благодарим на Ротари клуб и Инър Уийл клуб Балчик, които закупиха 50 бр. от изданието на музея „Ценностите на Балчик“ и ги подариха на децата. Малчуганите получиха по една раничка с логото на академията и свидетелство за случено детство.

Е, ние не сме училище, но децата научиха много чрез преживяване, сдобиха се с нови приятели и запазиха в себе си емоцията от едно незабравимо лято.