Начало » Новини » 150 години безсмъртие

150 години безсмъртие

Да се пише за предателството и обесването на най-великия българин на всички времена, е съдбоносен избор, който със страшна сила тежи върху перото на автора и го кара, подобно на митичния Сизиф, да търкаля нагоре по склона на Историята всяка идея, факт или съждение. И да не губи вяра, когато те се сгромолясат в пропастта на съмненията. И да не пада духом, а да продължава да се катери по нагорнището на Историята към върха на истината. Защото такава е участта на човека на словото, който трябва да изпълни своя дълг. И да помни крилатата фраза, че за Отечеството и неговите герои не е направено достатъчно, ако не е направено всичко.

Д-р Искрен Красимиров – потомък на четник от Ботевата чета. Родолюбец, който очертава своя житейски път, преплитайки го с историята и тайнствата от живота на Васил Левски, Христо Ботев, Софроний Врачански, Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Основател на проекта „Незабравимата България“, с който е провел над хиляда урока по родолюбие. Преподавател в НБУ и в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

„Заклевам се в Евангелието, в честта си, и в Отечеството си, пред Бога, и пред честното събрание на съзаклятието, че от всичко, което ми се яви, няма да кажа и открия никому нищо до смърт и до гроб…“ Така Искрен Красимиров, в ролята на Дякона, закле в единство и дълг към Родината присъстващите деца на урока по родолюбие в Историческия музей. Разказа интересни факти от живота на Левски, а във филма, който е създал и прожектира пред публиката, в ролята си на Захари Стоянов, ни пренесе в онези велики времена, когато думите „Свобода или Смърт“ са закодирали в себе си желанието да пролееш кръвта за другаря си и да дадеш живота си за Родината.

Пазете в себе си и възпитавайте децата си в идеалите на свободата и патриотизма. За Дякона не може да се говори в минало време, защото той живее в сърцата и очите на всяко българско дете!

150 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ

Поклон!