Начало » Новини » “Творческа работилница – декориране на котленска божигробска престилка с възрожденска щампа”

„Творческа работилница – декориране на котленска божигробска престилка с възрожденска щампа“

На 23 септември в Етнографската къща се проведе „Творческа работилница – декориране на котленска божигробска престилка с възрожденска щампа“, с автор Дора Куршумова.

В 17.30 ч. в Художествената галерия, народната певица Галина Дурмушлийска, известна още като „славеят на Добруджа“, представи своята авторска книга „За песните на моята душа“. Книгата е посветена на нейното творчество и разкрива историята на песни и.

В 18.00 ч. отново в Художествената галерия беше открита изложбата „Пътят на хаджийската премяна от Синия балкан до Белия град“, с автор Дора Куршумова. Бяха представени картини в техника восъчен батик съчетан с акрилни бои. Централно място заема образа на българката и нейната премяна, с акцент над божигробската престилка. Зад гърба си Дора Куршумова има 52 самостоятелни изложби. В Художествена галерия – Балчик, художничката гостува през 2014 г. с изложбата „Попътен вятър“ и през 2015 г. с „Хубостта на българката“. Дора Куршумова е и автор на много книги. Задно със своите платна, тя възражда и поддържа българските традиции и история.