Начало » Новини » 175 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БОТЕВ

175 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БОТЕВ

Всяка година, на 6 януари, си спомняме за един от най-обаятелните наши революционери – Христо Ботев. Днес отбелязваме 175 години от Ботевото рождение. На днешния ден свеждаме глава пред неговия подвиг и саможертва, а гордостта ни че сме независим и свободен народ, дължим именно на герои като Ботев.

Животът на поета-революционер ще остане вплетен завинаги в историята на българския народ. Неговата поезия и публицистика, приносът му за революционната борба, участието му в дейността на Българския революционен централен комитет /БРЦК/, оглавяването на четата в подкрепа на избухналото през април 1876 г. въстание и личната саможертва на едва 29-годишна възраст,  чертаят път за бъдещето, издигайки на първо място свободата и обичта към българския народ, като висши и най-лични идеали. Така той на дела доказа своите огнени слова: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..“. Така Ботев остава жив завинаги в нашата история и нашите души.

Ботевата вяра, Ботевата обич към България, неговата саможертва са онези ценности, които остават непреходни. Затова и ние пазим свята паметта за безсмъртния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.